Wat is de perfecte LED dimmer voor mijn LED lampen?
7 mins read

Wat is de perfecte LED dimmer voor mijn LED lampen?

Als het aankomt op een LED lamp en LED dimmer, is de combinatie erg belangrijk! In deze blog leggen we graag uit wat hierbij komt kijken, waar je een slechte combinatie aan kunt herkennen en natuurlijk ons advies wat betreft een juiste LED dimmer!

De wereld van LED is ontzettend groot en complex. Hierdoor is het combineren van verschillende elementen enorm belangrijk, want alleen de juiste combinatie tussen dimmer en lamp zorgt voor het gewenste effect. Om je hierbij te helpen, hebben we deze blog voor je opgesteld. Zo kun je binnen mum van tijd aan de slag met de ideale combinatie!

Het belang van de juiste combinatie

LED verlichting is ontzettend fijn, maar brengt wel de nodige vragen met zich mee. Zijn de LED lampen dimbaar, waar werken ze het beste mee én wat als de combinatie niet ideaal is? Stuk voor stuk vragen waar je snel tegenaan loopt, maar gelukkig ook stuk voor stuk te beantwoorden.

Een goede combinatie begint natuurlijk bij de lamp zelf. De kans is namelijk groot dat je hiermee start, dus het is raadzaam om vanuit dit perspectief rond te kijken. De meeste lampen zijn te combineren met fase afsnijding, maar het is natuurlijk altijd goed om te kijken wat de winkel of website zelf ook te melden heeft (of adviseert).

Waar herken je een foute combinatie aan?

Een verkeerde combinatie is natuurlijk nooit prettig, maar is gelukkig ook makkelijk te herkennen. Want een foute combinatie zorgt namelijk voor een ongemakkelijke ervaring wat betreft het besturen van jouw verlichting:

Het licht gaat knipperen

Als eerste kan het zo zijn dat de verlichting gaat knipperen. Het licht gaat in dat geval pulseren, waardoor het licht onstabiel oogt. Bij dit punt kan er in sommige gevallen ook sprake zijn van zogeheten lekspanning. Dit zijn kleine piekspanningen, waardoor het licht gaat variëren.

Het licht dimt niet vloeiend

Tevens kan een verkeerde combinatie er ook voor zorgen dat het licht niet vloeiend dimt. Dit is gemakkelijk te herkennen aan een soort traptreden die de lamp vervolgens toont, waardoor het licht in stapjes minder wordt.

Het spot zoemt

Het derde euvel is een vervelende zoem die zo nu en dan hoorbaar is. Dit kom je voornamelijk tegen bij inbouwspots met een driver, aangezien het losse kastje de benodigde techniek bevat voor het dimmen. Door de verkeerde combinatie moet deze driver extra hard werken, met het gezoem tot gevolg.

Oude dimmers

Dit geldt overigens ook voor oude halogeen dimmers. Deze dimmers zijn namelijk gericht op oudere, zwaardere halogeen lampen. Hierdoor hebben ze vaak niet de precisie om met nieuwe LED spots te werken, met dezelfde problemen tot gevolg. 

Waar moet je op letten bij een LED dimmer?

Goede LED dimmers zijn te herkennen aan meerdere eigenschappen. Deze zijn over het algemeen makkelijk op te zoeken, maar het kan nooit kwaad om waar nodig ook advies op te vragen voor de perfecte combinatie. Een paar van de kerneigenschappen zijn als volgt:

Controleer de minimale belasting op jouw dimmer

Aangezien dimbare LED spots een lager verbruik hebben vergeleken halogeen, is het cruciaal om te kijken naar de minimale belasting van jouw nieuwe LED dimmer. Verlichting dient namelijk altijd boven deze instap waarde te zitten, zodat je er zeker van bent dat de dimmer jouw lampen kan vinden. Houdt er wel rekening mee dat dit een optelsom is, dus mocht je drie spots gebruiken van elk 5 Watt, dan moet de dimmer minimaal 15 Watt aankunnen.

Pas jouw verlichting aan op basis van de maximale belasting

Waar een minimale belasting voor knipperende verlichting kan zorgen, is het overschrijden van de maximale belasting ontzettend schadelijk voor jouw lampen en dimmer. Anders loop je het risico dat er teveel vermogen over de dimmer wordt gestuurd, iets wat ervoor kan zorgen dat de dimmer defect raakt.

Persoonlijk raden we je aan om altijd ver genoeg van de maximale belasting weg te blijven, met zo’n 10 tot 20%. Zo voorkom je dat de belasting boven de maximale Wattage uitkomt, mocht het net fluctueren.

Welke techniek heeft mijn LED lamp nodig?

Naast de belasting is de techniek ook erg belangrijk bij een vloeiende dim ervaring. Bij LED zijn er namelijk twee verschillende dimtechnieken: fase afsnijding én fase aansnijding. Deze technieken hebben elk hun voor- en nadelen, waardoor de juiste dimmer een must is. 

Voor het bepalen van de techniek is het altijd raadzaam om te kijken naar de dimmer die men aanraad bij een specifieke spot. 

Nu is het natuurlijk goed om te weten dat je in 90% van de gevallen te maken hebt met een lamp die werkt met fase afsnijding. Dit is namelijk veruit de meest toegankelijke optie als het aankomt op het dimmen van verlichting, en biedt over het algemeen de beste ervaring.

Kijk altijd naar de aanbevolen combinatie van jouw LED winkel!

Vanwege het belang van een goede combinatie, testen de meeste partijen vooraf de werking van specifieke dimmers ten opzichte van LED verlichting. Hierdoor kunnen ze altijd voor de beste combinatie kiezen, zodat je optimaal kunt genieten van jouw nieuwe lampen.

Daarom raden wij je altijd aan om vooraf goed te kijken wat men bij een product vermeldt, zodat je er zeker van bent dat je dadelijk met een goede dimmer aan de slag gaat. Bij  hebben we dit al voor je geregeld, want elke dimbare LED spot is voorzien van een eigen, geteste LED dimmer.

Een universele LED dimmer is de makkelijkste optie

Beschik je al over LED lampen, maar weet je niet op welke techniek deze te dimmen zijn? Dan raden wij je van harte aan om gebruik te maken van een universele LED dimmer. Deze dimmers zijn voorzien van extra mogelijkheden, waardoor je beide fases kunt bedienen.

Hierdoor weet je zeker dat je goed zit als het aankomt op het dimmen, ook wanneer je de lampen gaat vervangen!

Heb je voor LED een andere dimmer nodig?

Zoals je inmiddels weet, is de combinatie tussen een geschikte LED dimmer en LED lamp enorm belangrijk. Zo moet jouw verlichting dimbaar zijn, en moeten de dimmers weer beschikken over de juiste technieken om de specifieke lamp te dimmen. 

Daarom is de keuze voor een goede LED dimmer ook ontzettend belangrijk, zodat je problemen als knipperen, trillen of zoemen kunt voorkomen. Dit betekent dat de kans groot is dat jouw traditionele halogeen dimmer niet naar behoren gaat werken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *