Energielabels vanaf 2023: Alles wat je moet weten!
Het kan nooit kwaad om te besparen op jouw maandelijkse energierekening. Zo zijn er veel apparaten die tegenwoordig ontzettend zuinig zijn, of worden er maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat producten net wat meer energie besparen.
Ook als het aankomt op verlichting is er veel terein te winnen, voornamelijk met de overstap naar LED verlichting ten opzichte van halogeen. Dit is gemakkelijk te herkennen aan de energielabels die op de verpakking zitten. Hier gaat echter veel veranderen, dus met behulp van deze blog brengen we je up-to-date!
Wat veranderd er bij de nieuwe regelgeving omtrent verlichting?
Hoewel deze nieuwe regelgeving al vanaf september 2021 bestaat, worden de nieuwe energielabels aankomende maand pas volledig in gebruik genomen. Dit betekend dat de nieuwe labels binnenkort op de verpakkingen van jouw nieuwe LED lampen verschijnen, met als gevolg dat lampen die nu voorzien zijn van een hoog cijfer ineens een stuk lager eindigen.
Deze nieuwe energielabels worden gecontroleerd door middel van een zogeheten duurzaamheidstest, een periode van ongeveer 3.600 uur waarbij het algemene verbruik wordt gemeten. Dit resulteert in een label wat, in tegenstelling tot het oude label, slechts van A tot G loopt, zonder tussenstappen met een plus of een min.
Tevens bevatten nieuwe labels ook extra informatie vanuit de leverancier, met gedetailleerde productinformatie die tevens te vinden is bij de verkopende partij. Dit is enorm handig als je bezig bent met het kiezen van nieuwe lampen, omdat je zo gemakkelijk een overzicht hebt over zaken als de kleurtemperatuur of de hoeveelheid Lumen.
Vergeleken het oude energielabel, zorgt het nieuwe label ervoor dat er meer informatie beschikbaar is voor de consument. En wellicht valt het je ook op dat lampen die vroeger onder A, A+ of A++ vielen bij het nieuwe label voorzien zijn van een F. Daar hoef je je geen zorgen over te maken, want het nieuwe energielabel is een stuk hoger ingesteld, zodat deze bestand is tegen innovatie die in de toekomst plaats gaat vinden.
Met het nieuwe energielabel is de verdeling als volgt:
Waar kun je de nieuwe energielabels aan herkennen?
Het nieuwe energielabel wat je vanaf maart 2023 gaat tegenkomen is aan verschillende zaken te herkennen. Deze zullen we in een paar stappen met je doornemen, zodat je dadelijk precies weet waar je naar moet kijken:
- Allereerst de naam van de leverancier bovenin het label. Hier wordt de fabrikant en waar nodig het model genoemd.
- Vervolgens kom je een kleurrijke ladder tegen die aangeeft op ‘groen’ jouw lichtbron is. Voor nu is de kans groot dat je spots tussen klasse E en F gaat tegenkomen, maar in verloop van tijd zal dit verder omhoog lopen.
- Aan de onderkant van het label staan meerdere zaken vermeldt. Links wordt het energieverbruik vermeldt in KiloWatt uur per 1000 uur, ideaal om het verbruik te meten!
- Als laatste de QR code. Dit is een recente toevoeging die een overzicht geeft van verschillende eigenschappen over jouw nieuwe lichtbron. Zoals eerder vermeldt worden diverse zaken behandeld, zoals de fitting van de lamp en het feit of het slimme verlichting is.
Welke onderdelen van LED verlichting moeten beschikken over het nieuwe label?
Aangezien de markt van LED verlichting enorm is, is het natuurlijk goed om te weten welke elementen wel of geen label nodig hebben. Het antwoord hierbij is eigenlijk vrij simpel, want de nieuwe regelgeving geeft aan dat onderdelen die direct stroom verbruiken een label dienen te hebben.
Dit betekent dat losse LED lampen, LED strips of ondiepe inbouwspots met een geïntegreerde lichtbron een label moeten hebben, naast de noodzakelijke informatie als Wattage of dimbaarheid.
nergielabels voor jouw woning
Een energielabel blijft natuurlijk niet beperkt tot elektronische apparaten en verlichting, maar is ook bedoeld voor woningen, kantoren en overige gebouwen. Dit label geeft aan hoe zuinig jouw woning is, iets wat steeds vaker gestimuleerd wordt door de overheid en voor veel kopende partijen ook een must is. Gelukkig zijn er veel mogelijkheden om dit label te verbeteren, zoals het verbeteren of aanbrengen van isolatie, het installeren van nieuwe ramen of het plaatsen van LED verlichting.
De verdeling van energielabels zijn vrijwel gelijk ten opzichte van elektronica, al is er wel meer nodig om het label van jouw woning omhoog te krijgen. Een A label is in dit geval het hoogst, waarbij het verbruik zeer laag is en de kans groot is dat je beschikt over zonnepanelen en een warmtepomp.