LED spots voor de schutting: tuinverlichting schutting
Overal in het huis plaatsen we mooie verlichting om het gezelliger te maken en om ons makkelijk door het huis te kunnen bewegen. Het is dan ook eigenlijk raar dat het niet als vanzelfsprekend wordt gevonden om je tuin ook te verlichten. We vertellen je graag waarom wij zo gek zijn op LED tuinverlichting en met name die voor aan de schutting. Zo is je tuin goed verlicht in zowel de zomer als tijdens donkere wintermaanden!
Waarom is tuinverlichting belangrijk?
Verlichting in de tuin is een echte must. Je tuin wordt er velen malen aantrekkelijker van en het zorgt ervoor dat je tuin bij het huis betrokken wordt wanneer de zon onder is. Dankzij tuinverlichting heb je geen donker gat meer als je door het raam naar buiten kijkt.
Goede buitenverlichting geeft ‘s avonds de mogelijkheid om nog langer buiten te zitten. Geniet nog heerlijk van een zwoele zomeravond of ga lekker dik ingepakt in de winter nog even een frisse neus halen in de tuin.
Waarom kiezen voor tuinverlichting aan de schutting?
Bij het verlichten van je tuin is het aan te raden om bij je schuttingen en muren te beginnen met het kiezen van de juiste verlichting. Op deze manier verlicht je de omtrek van je tuin en zie je snel waar het in je tuin nog erg donker blijft en waar je dus extra verlichting dient te plaatsen.
Je kunt er echter ook voor kiezen om maar een wand of schutting te verlichten. In dit geval zou dit de schutting kunnen zijn die aan het pad naar het tuinhuisje of de schuur leidt. Of de muur waar je langs loopt vanaf de oprit naar de achtertuin.
Waarom kiezen voor tuinverlichting aan de schutting?
Bij het verlichten van je tuin is het aan te raden om bij je schuttingen en muren te beginnen met het kiezen van de juiste verlichting. Op deze manier verlicht je de omtrek van je tuin en zie je snel waar het in je tuin nog erg donker blijft en waar je dus extra verlichting dient te plaatsen.
Je kunt er echter ook voor kiezen om maar een wand of schutting te verlichten. In dit geval zou dit de schutting kunnen zijn die aan het pad naar het tuinhuisje of de schuur leidt. Of de muur waar je langs loopt vanaf de oprit naar de achtertuin.
Schuttinglamp
Schutting lampen zijn niet alleen bedoeld voor aan de wanden, maar je kunt ze ook plaatsen aan je wand of hek. Er zijn verschillende soorten schutting verlichting om uit te kiezen. Elk heeft zo zijn eigen unieke eigenschappen en voor- en nadelen. Wat zijn type verlichting waar je aan kunt denken voor buitenverlichting? Let er even op of je vanaf ooghoogte de tuin wilt verlichten met bijvoorbeeld een wandlamp of juist op zoek bent naar lage verlichting die je in de grond plaatst.
Wandlampen
Wandlampen zie je goed zitten, waardoor het belangrijk is dat je voor lampen kiest qua design aantrekkelijk zijn en goed bij de uitstraling passen die jij met je tuin wilt creëren.
Wandlampen worden over het algemeen op het midden van de schutting geplaatst. Het licht kan zowel naar boven als naar beneden schijnen of alleen naar één van de twee kanten.
Wanneer de lamp zowel naar boven als naar beneden schijnt, spreken we over een up-en-down wandlamp. Als hij alleen naar boven of naar beneden kan schijnen is het een enkele wandlamp.
Muurspots
Wanneer een wandlamp maar één kant op schijnt hebben we vaak te maken met muurspots. Soms worden deze spots onderaan de schutting geplaatst en schijnen dan omhoog. Echter wordt er meestal voor gekozen om de muurspots bovenaan de schutting te plaatsen, zodat ze naar beneden schijnen.
Er zijn goede redenen om de spots bovenaan de schutting te plaatsen en niet onderaan. Wanneer je de spots onderaan de schutting plaats is er een zeer grote kans dat de spots beschadigd raken. Er kan tegenaan gelopen worden en je kunt er met tuingereedschap tegenaan stoten. Daarnaast valt de spot ook nog eens weg achter planten, poten, struiken, bomen etc.
Wanneer de muurspots bovenaan de schutting worden geplaatst is de kans op beschadiging vele malen kleiner. De spots zijn goed te zien en kunnen je tuin goed verlichten zonder de kans dat er iets op de lamp komt te liggen, zoals een blad van je planten.
Solar schutting verlichting
Wie er echt geen zin in heeft om met bedrading of batterijen aan de slag te moeten gaan, kan ook kiezen voor solar schutting verlichting. Een solar schutting lamp werkt door middel van zonlicht en een zonnecel. Overdag worden de lampen opgeladen door de zon via de zonnecel en als de sensor ziet dat het buiten donker wordt gaan de lampen aan. Wanneer het ‘s ochtend weer licht wordt zal je solar schutting verlichting zichzelf weer uitschakelen.
Dit effect kun je ook creëren door gebruik te maken van een Photocel sensor, oftewel dag/nacht sensor.
Dimmen van tuinverlichting
Elke gelegenheid vraagt om een andere sfeer. Een andere sfeer creëer je makkelijk en snel door met het licht te spelen. Wil je een romantische avond in de tuin doorbrengen met je geliefde dan wil je niet dat je verlichting te fel is. Daarentegen wil je met een gezellige barbecue met vrienden en familie juist wat meer zien.
Door de verlichting aan je schutting en langs de looppaden te kunnen dimmen zorg je er altijd voor dat de sfeer bij de gelegenheid past. Door de verlichting goed te installeren en verschillende schakelaars te gebruiken kun je er ook voor kiezen om bepaalde gedeeltes te dimmen en andere gedeeltes juist wat beter te verlichten.
Zorg er bijvoorbeeld voor dat het licht op één schutting feller is, zodat iedereen zijn weg naar de overkapping achterin de tuin goed kan vinden. Maar het licht op een andere schutting juist meer gedimd voor een gezellige sfeer.
De wandlampen van LetsLeds zijn standaard dimbaar en kunnen gedimd worden door middel van een muurdimmer in je huis of draadloos via je telefoon met een draadloze dimmer.
IP Waarden
Voordat je zomaar de schutting lamp koopt die je het mooiste vind ik het belangrijk om te weten wat de IP waarde van de schutting lamp is, wat dit inhoud en of het goed genoeg als voor schutting verlichting.
De IP waarde zegt wat over de mate waarin het product beschermd is tegen het indringen van stof en water. Het eerste cijfer geeft de beschermingsgraad aan tegen aanraken en het indringen van voorwerpen. Het tweede getal geeft de beschermingsgraad tegen vocht aan.
Bij LetsLeds vind je LED lampen met verschillende IP waarden. De onderstaande waarden zijn de meest voorkomende.
> IP44
IP44 is de meest voorkomende waarde voor LED verlichting. Deze lampen zijn beschermd tegen stof en voorwerpen groter dan 1 mm. Daarnaast is hij bestand tegen spatwater. Deze lampen zijn niet geschikt als schutting verlichting, want een dikke regenbui gaan ze niet overleven.
> IP54
Lampen met IP54 zijn spatwaterdicht en stofvrij. Ze zijn beschermd tegen elke vorm van stof, zand en aarde groter dan 0,5 mm. Daarnaast zijn ze bestand tegen spatwater. Maar ook deze lampen kun je beter binnenshuis gebruiken en niet als schutting verlichting.
> IP65
IP65 LED lampen zijn stofdicht en beschermd tegen lichte waterstralen. Deze lampen zijn geheel stofdicht. Ze zijn daarnaast bestand tegen spat- en spuitwater. Je hoeft dus niet bang te zijn dat de beschadigen in een natte omgeving.
IP65 is de minimale waarde dat schutting verlichting moet hebben. Maar je kan altijd nog voor veilig gaan en een LED lamp met een hogere IP waarde kiezen voor aan je schutting.
> IP66
IP66 komt niet veel voor. Lampen met IP66 zijn stofdicht en kunnen wat beter tegen water dan IP65. Ze zijn geschikt om te gebruiken als schutting verlichting.
> IP67
Met IP67 heb je een lamp in handen die stofvrij is en kan tegen beperkte onderdompeling. Ze zijn geheel stofdicht en kunnen gedurende 30 minuten maximaal één meter onder water gedompeld worden. Deze LED lampen zijn geschikt als schutting verlichting.
> IP68
Als laatste hebben we LED lampen met IP68. Deze lampen zijn geheel stofdicht en kunnen tegen drukkend water. Let er wel op dat het alsnog raadzaam is om ze om de maximale diepte van één meter met slechts 30 minuten aan te houden. Deze lampen zijn uiteraard geschikt als schutting verlichting.
Wil je een uitgebreidere uitleg over de IP waarde van lampen? Bekijk dan deze pagina, hier leggen we het je allemaal haarfijn uit.
Maak je tuinverlichting compleet
Met alleen je schutting verlichting ben je er nog niet. Bij een grote tuin zullen er nog veel donkere stukken in je tuin blijven als je alleen gebruik maakt van schutting verlichting en het is ook nog steeds lastig om het looppad te vinden. Om alles echt goed te verlichten en je tuin ook ‘s avonds er goed bij te laten staan komen de volgende soorten tuinverlichting nog goed van pas naast je schutting verlichting.
Tuinspots
Tuinspots zijn lampen voor in de tuin die je met een grondpin in de aarde plaatst. De spot is makkelijk te verplaatsen en richten. Zo kun je ervoor kiezen om het looppad te verlichten of je favoriete plant of beeld in de tuin. Zo vind je goed de weg in de tuin of je kunt de hele dag door blijven genieten van je favoriete plekjes in de tuin.
Grondspot
Een grondspot wordt ook in de grond geplaatst, maar is niet zo eenvoudig te verplaatsen als een tuinspot. Ze zijn wel heel subtiel overdag en vallen niet zo erg op als een tuinspot doen. Grondspots zijn bedoeld om het looppad te verlichten. Plaats grondspots aan beide kanten van het pad om precies te weten waar het pas loopt en waar je dus veilig je voeten kunt plaatsen.
Staande tuinlamp
Traditionele tuinverlichting met een modern tintje is ook altijd nog een optie in dit tijdperk. Met een staande tuinlamp zorg je voor een mooie uitstraling in je tuin. Hij valt op en geeft veel licht. Het is een mooie optie tussen tuinspots en grondspots in. Je kunt ze niet richten, maar het licht komt wel hoger dan die van de grondspots.
Spots
Wanneer je een overkapping hebt in de tuin om onder te zitten, dan is dit wellicht het belangrijkste gedeelte van de tuin om te verlichten. Je wilt alle ruimte optimaal benutten, dus staande lampen zijn daar geen goede optie. Voor overkappingen zijn kantelbare spots dan ook de perfecte oplossing.
Kantelbare spots monteer je in het plafond van de overkapping. Je kunt ze richten waarop je maar wilt. Dus als er ook een mooi kunstwerk onder de overkapping staat kun je daar extra licht op laten schijnen.
Bediening van jouw tuinverlichting
Tuinverlichting kan op verschillende manieren geactiveerd en gedeactiveerd worden. De meest gebruikte manier is door alles zo aan te leggen dat je ze met een schakelaar eenvoudig bedient. Daarnaast heb je uiteraard solar verlichting die zelf aan en uitgaat, afhankelijk van de lichtsterkte buiten.
Een moderne manier is door middel van een afstandsbediening of via je telefoon. Alle lampen of een deel van de lampen zet je aan en uit wanneer je maar wilt. Je kunt heerlijk blijven zitten waar je zat en geniet van je tuin. Bij bepaalde lampen kun je met de afstandsbediening ook de kleur van de verlichting regelen.